fredag 16 april 2010

Nu är båtsäsongen här!

Nu när snön är borta och solen visar sig mer och mer börjar det bli dags att göra i ordning båten. Den vanligaste formen av båtvård är påföring av bottenfärg. Bottenfärgen är grunden för en lyckad båtsäsong. Detta på grund av att det är mycket svårt att få skrovet rent när det har fått beväxtning av alger, havstulpaner och liknande. Beväxtning medför lägre hastighet, högre bränsleförbrukning, skador på färgsystemet, vattenledningar blockeras osv. Ju längre beväxtningen får sitta, desto svårare blir det att avlägsna den. Det finns olika typer av bottenfärg beroende på vad du har för båt och var den används. Vi har västkustkvalitet på lager men har du din båt i Östersjön eller i en insjö kan vi beställa hem speciell färg till det utan extra kostnad med leveranser 2 ggr i veckan.
Självpolerande bottenfärg
Den mest använda bottenfärgen på Västkusten är den självpolerande. Bindemedlet löses upp i kontrollerad hastighet, så att det alltid är ett nytt aktivt skikt bottenfärg i kontakt med vattnet. Den behöver inte slipas vid övermålning före säsongsstart. En grundlig lätt högtryckstvätt eller tvättning med mjuk borste och rikligt med färskvatten bör dock utföras. Självpolerande bottenfärg lämpar sig för alla båtar av glasfiber, trä, stål och ferrocement - för farter upp till 30 knop.

Hempel Mille Extra 750 ml 389:-
(ord. pris 469:-)
Hempel Mille Extra 2,5 L 1139:-
(ord. pris 1349:-)







Jotun Yachting Nonstop Low Cu 750 ml 411:-





Hård bottenfärg

I dessa bottenfärger är bindemedlet hårt och olösligt. En av de största fördelarna är motståndskraften mot mekaniskt slitage. Idealiska till snabba motorbåtar, båtar som trailas eller dras upp på land mellan turerna. Färgen kan slipas för att erhålla en slät yta. Passar till alla båtar av glasfiber, trä, stål och ferrocement i alla hastighetsklasser, men är utvecklad för snabbgående båtar.



Hempel Hard Racing Extra 750 ml 440:-
(ord.pris 529:-)





Traditionell mjuk bottenfärg

Vid utlösningen av de beväxningshindrande produkterna i mjuk bottenfärg upplöses samtidigt även huvuddelen av bindemedlet, endast ett poröst färgskikt finns kvar. Passar för träbåtar i farter upp till 15 knop. Kan även användas på glasfiber, stål och plywood.


Hempel Basic 750 ml 279:-
(ord. pris 349:-)
Hempel Basic 2,5 L 799:-
(ord. pris 949:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar