lördag 13 augusti 2011

Hur man lyckas med snickerimålningen

Jotun har två olika lackfärger; en vattenburen akrylfärg, Lady Interiör Snickerier, och en oljebaserad med lacknafta som lösningsmedel, Lady Classic. Det är många som upplever att det är svårt att få en vattenburen lackfärg slät och fin jämfört med den oljebaserade. Det stämmer faktiskt att Lady Classic flyter ut lite bättre än Lady Interiör Snickerier. Det beror mycket på att den tar längre tid att torka och får därför mer tid på sig att flyta ut. En färg som torkar väldigt snabbt blir oftast inte lika slät och man ser därför mer penseldrag när man målat med en sådan färg.

Många väljer den vattenburna ändå eftersom den har så många andra fördelar. Den luktar inte så starkt, den torkar snabbt, den gulnar inte lika mycket med åren plus att man lätt rengör händer och verktyg med vatten och diskmedel. För att få så slätt och fint resultat som möjligt är kommer här några tips:

1. Använd en bra lackpensel! För ett bra slutresultat är det oerhört viktigt att använda en bra pensel med syntetborst. Naturborst vill gärna bli spretig när man målar med vattenburna färger. Däremot fungerar en syntetpensel bra även till oljefärger.

2. Måla inte när det är för varmt! Färgen blir väldigt klibbig och svårarbetad när det är för varmt. Lägre temperatur förlänger torktiden vilket i detta fall är önskvärt.

3. Fukta luften! Spraya gärna lite vatten, med t ex en blomspruta, så luften runt dig blir fuktig. Även detta gör att färgen torkar långsammare och flyter därmed ut bättre.

4. Var snabb och bestämd! Måla inte på samma ställe för länge och gå inte tillbaka för att dra ett penseldrag till även om du ser att det börjat rinna någonstans. Vänta istället tills färgen torkat, slipa bort droppmärket och måla en gång till.


Med andra ord, välj en sval men fuktig dag, använd en bra pensel och var snabb! Oavsett vilken typ av färg man målar med är det viktigt att underlaget är rent (tvätta med målartvätt, inte med yes!) och att man grundar med antingen Jotun Akrylgrundning för snickerier eller Jotun Häftgrund V. Då sitter färgen betydligt bättre och man får en slätare och bättre yta att måla på. Man kan också behöva slipa lite lätt med en finkornigt sandpapper mellan strykningarna för ett riktigt slätt och fint resultat!

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar